• 2020-09-21 14:14

Starten als freelancer

Starten als freelancer

Jij zit er over na te denken om te starten als freelancer, niet waar? Leuk! De redenen om een bestaan als freelancer te overwegen zijn voor iedereen verschillend. Misschien heb je behoefte aan meer afwisseling. Misschien wil je niet meer voor een baas werken en verlang je naar vrijheid. Of misschien zie je geen andere mogelijkheid omdat je geen baan in loondienst kan vinden. Voor alle gevallen geldt: Starten als freelancer doe je niet zomaar.

Hoe start ik als freelancer?’ is een vraag die vast bij je op komt. Er komt natuurlijk een hoop bij kijken. Zo moet je goed bedenken waar jij gespecialiseerd in bent en hoe jij jezelf in de markt gaat zetten. Daarna moet je misschien wel je huidige baan opzeggen. Natuurlijk vraag je jezelf ook af wat je allemaal moet regelen, voordat je kan starten als freelancer. 

Regel eerst de belangrijkste zaken

Zet eerst voor jezelf op een rijtje waar jij in gespecialiseerd bent. Je moet dit namelijk melden wanneer je jezelf inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Houd er rekening mee dat een inschrijving €50 kost. De KvK geeft vervolgens jouw inschrijving door aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan jouw btw-nummer. Het is ook belangrijk om na te denken over je eigen pensioen en eventuele verzekeringen. Hier ben je vrij in.

Opdrachten vinden

Dan komt het moeilijkste gedeelte aan. Je moet op zoek naar opdrachten. Dit doe je door je netwerk uit te breiden. Het is daarom erg belangrijk om naar netwerkbijeenkomsten te gaan. Ook is het handig om een eigen website te creëren en ervoor te zorgen dat je hoog in Google terecht komt. Ook daar heb ik een aantal tips voor. Daarnaast is social media ook een handig middel om in contact te komen met jouw potentiële doelgroep. Dan lukt het jou echt wel om aan opdrachten te komen.

Administratie bijhouden

Als je eenmaal wat opdrachten hebt uitgevoerd, komt de administratie om de hoek kijken. Je opdrachtgevers verwachten een factuur. Of misschien is er sprake van een overeenkomst met afspraken tussen jou en jouw opdrachtgever. Ook moet jij je eigen salaris uitrekenen. Eens per kwartaal draag je de btw over aan de Belastingdienst. Eens per jaar doe je aangifte van je winst om je definitieve inkomstenbelasting te berekenen. Ai, hier had je misschien niet aan gedacht. Ik snap dat jij daar niet zo’n zin in hebt of misschien wel helemaal geen verstand van hebt. Laat je er niet door tegenhouden, schakel hiervoor een boekhouder in. 

Waar wacht je nog op? Start als freelancer.  Schrijf je vandaag in. 

Word de beste versie van jezelf

Als je meer wilt bereiken in het leven heb je daarvoor een goede mindset nodig. Als je meer wilt halen uit het leven, is het mogelijk de 'winnaar' mindset aan te leren.

Verbeter je mindset

Start met beleggen in crypto's

Klinkt eng en dat is het (soms) ook, maar je kunt er flink geld mee verdienen (ook terwijl je slaapt). Vertienvoudig je inleg met gemak!

Crypto Masterclass

Of volg de gratis Bitcoin training

Start een winstgevende webshop

Verkoop producten via je eigen webshop of met een beetje hulp van het Bol.com partnerplatform, op de automatische piloot winstgevend.

Winstgevende webshop maken