Je huidige baan opzeggen en als freelancer starten is één van de spannendste overwegingen die je in je carrière kunt maken. Wat goed dat je hier over nadenkt! Het kan het beste uit jezelf naar boven halen, je meer vrijheid geven en, dat is het allerbelangrijkste, je gelukkiger maken. Als je erover na zit te denken om te starten als freelancer, spookt vast de vraag ‘waar moet ik beginnen?’ door je hoofd. Ik heb een aantal tips voor je.
Begin met het opzij leggen van geld. Wanneer je als freelancer gaat starten, heb je nu eenmaal een potje nodig voor tijden wanneer je geen opdrachten kan vinden. Denk aan één of twee maanden salaris. Niet leuk om over na te denken, maar het kan voorkomen. Vooral in het begin, als je nog geen uitgebreid netwerk hebt.
Denk voordat je je bedrijf opzet na over wat jij te bieden hebt. Wie ben jij? Waar blink jij in uit? Bedenk ook met wat voor bedrijven je zou willen werken. Dit kunnen start-ups, middelgrote of grote bedrijven zijn. Daarna kan je nadenken over eventueel een domeinnaam. Het is leuk als de naam van je bedrijf overeenkomt met jouw diensten en wie jij bent. Jouw domeinnaam moet natuurlijk wel uniek zijn. Je wilt je immers onderscheiden van anderen, toch?
Oke, eerst even diep ademhalen. Want dit is de moeilijkste klant die je gaat krijgen. Alles na je eerste klant zal veel makkelijker verlopen. Je hebt dan immers aanbevelingen in je broekzak. Laat al je vrienden weten dat je gaat freelancen en dat je het leuk zou vinden als ze je zouden aanbevelen. Mond-tot-mond reclame werkt nog steeds super goed. Deel het ook op social media. Denk aan Twitter, Facebook en LinkedIn.
Een andere manier om je eerste klant te vinden, is door zelf op zoek te gaan. Spit vacatures door en ga op zoek naar bedrijven die een tijdelijke kracht zoeken. Geen paniek als het niet lukt. In de eerste twee weken zal je waarschijnlijk niet je eerste klant vinden. Besteedt deze weken daarom nuttig door te blijven netwerken. Dan loop je je eerste klant vast wel tegen het lijf.
Het is lastig om als starter je uurtarief te bepalen. Je uurtarief hangt immers af van je vaardigheden en ervaring. Ga met freelancers praten. Stel op basis daarvan voor jezelf een minimum uurtarief vast. Als je eenmaal wat opdrachten binnen hebt, kan je uurtarief per opdracht verschillen.
Want in je pyjama achter de pc, is geen goed idee. Een eigen werkruimte hebben geeft balans. Daarnaast is het handig als je (potentiële) klanten uit wilt nodigen. Zo hoef je niet altijd op zoek te gaan naar een restaurant of café. Je zou zelfs kunnen overwegen om met een paar andere freelancers een ruimte te huren.
De grootste uitdaging voor een freelancer is het bijhouden van je tijd. Zorg voor een overzichtelijke planning met duidelijke deadlines. Zo heb jij je projecten op tijd af en ben je niet het hele weekend door aan het werken, omdat je niet goed gepland hebt. Een goede planning zorgt ook voor minder stress.
Maak altijd goede afspraken als je voor iemand werkt. Ook al gaat het maar om een kleine opdracht. Het laatste wat je wilt is dat ze je niet betalen, omdat ze dat wettelijk niet hoeven. Door een contract op te stellen bespaar je jezelf een hoop moeite.
Als je eenmaal wat geld opzij hebt gelegd, je netwerk hebt uitgebreid, je minimum uurtarief hebt bepaald kan je aan de slag als freelancer. Vergeet vooral niet ervan te genieten. Het is één van de meest spannendste, maar ook één van de leukste en interessantste dingen om te doen. Succes!
Voor het nieuwsbericht is gebruik gemaakt van de bron: SUPERHi, 9 februari 2017.
Ben jij een handige klusser? Verkoop dan doe-het-zelf projecten! Jij kan de wensen van de klant eigenhandig bouwen.
Ben je handig met social media? Je kan geld verdienen door simpele kleine advertenties voor bedrijven uit jouw buurt te runnen.
Social media masterclassHeb jij een vlotte pen en ben je lenig van geest? Dan is copywriting wat voor jou. Schrijf, corrigeer of redigeer teksten in opracht van klanten.