• 2021-03-01 12:33

Het flexipreneur-leven: 6x fabels

Het flexipreneur-leven: 6x fabels

Het Flexipreneur-leven: Een wereld die je past echt begrijpt als je zelf freelancer bent. Geen baas, je eigen tijd inplannen en zelf je tarief betalen. Het klinkt perfect, wat het natuurlijk ook is. Maar er zijn een aantal fabeltjes. Een kijkje in het flexipreneur-leven.

Als freelancer ben je eigen baas

Heerlijk. Geen manager die zeurt of klaagt. Het voordeel van een eigen baas zijn. Je hebt voldoende ruimte voor jouw eigen visie, strategie en planning. Toch heb je niet álles in de hand, want uiteindelijk moet je nog altijd rekening houden met de wensen en deadlines van een opdrachtgever. Maak daarom altijd goede afspraken.

Als freelancer ben je veel vrij

Je eigen tijd bepalen, dat is zeker een voordeel als je werkt als freelancer. Waarschijnlijk dacht je toen je begon: “Yes, nu kan ik vaker naar de sportschool” of “Nu kan ik vaker afspreken met vrienden”. Het klonk zo mooi, maar helaas. Er komt meer bij kijken dan je denkt. Naast het werken aan je opdrachten, moet je je administratie bijhouden en natuurlijk op zoek naar nieuwe opdrachtgevers. Dus uiteindelijk ben je niet méér vrij dan eerst. Maar je bent wel vrij op de momenten dat het jou goed uitkomt.

Als freelancer moet je de beste zijn in je vak

Natuurlijk moet je goed zijn in je vak, anders kun je die eerste klanten wel vergeten. Maar onthoud: iedereen is ooit begonnen. Wees als startende freelancer niet te streng voor jezelf. Begin met wat kleine opdrachten en wees niet bang om feedback te vragen. In de loop van de jaren (of maanden!) zal je merken dat je steeds meer leert over je vak, maar ook over het ondernemerschap. Dat vertaalt zich uiteindelijk naar grotere en betere klanten!

Als freelancer verdien je meer

Als je sommige freelance-tarieven voorbij ziet komen denk je: Ka-ching! Dat wordt cashen. Realiseer je dat hier nog veel van moet worden betaald. Pensioenkosten, btw, verzekeringen en daarnaast moet je ook nog kunnen sparen. Want je moet wel een buffer hebben als je plotseling ziek wordt of weinig opdrachten hebt.

Als freelancer moet je alles alleen doen

De stap naar het freelance-leven is spannend en misschien had je het gevoel dat je alles alleen moest doen. Zeker niet! Schakel vrienden en familie in, en vergeet Google ook niet. Door het stellen van vragen kun je veel leren.

Als freelancer doe je alleen dingen die je leuk vindt

Veel mensen worden freelancer omdat ze zich dan volledig kunnen focussen op dat wat ze écht leuk vinden. Toch komt er wel meer bij kijken en dat hoeft niet negatief te zijn. Je boekhouding bijwerken is minder leuk, maar je eigen website maken en bijhouden is bijvoorbeeld weer een leuke bezigheid.

Onthoud dat freelancers óók kunnen samenwerken en dingen kunnen uitbesteden. Wil je echt alleen de dingen doen die je leuk vindt? Kies dan de juiste mensen en diensten om je heen. Die maken het leven als flexipreneur een stuk eenvoudiger.

Voor dit artikel is gebruikgemaakt van de volgende bron: freelancer.nl, 10 augustus 2018.

Start met beleggen in crypto's

Klinkt eng en dat is het (soms) ook, maar je kunt er flink geld mee verdienen (ook terwijl je slaapt). Vertienvoudig je inleg met gemak!

Crypto Masterclass

Of volg de gratis Bitcoin training

Slim geld beleggen

Als jij slim belegd heb je er geen omkijken naar. Het geld verdient zichzelf, voor jou. Gratis tip: beleg voor de lange termijn.

Leer beleggen

Maandelijkse inkomsten uit vastgoed

Heb je wat geld te investeren, bekijk dan de mogelijkheden om te investeren in vastgoed. Zo kun je iedere maand inkomsten halen uit de verhuur.

In vastgoed beleggen