• 2021-04-21 11:44

Flexipreneurs hebben de wind mee in de huidige kenniseconomie

Flexipreneurs hebben de wind mee in de huidige kenniseconomie

De arbeidsmarkt verandert snel. Heel snel. Er komt steeds meer vraag naar creativiteit, initiatief en empathie. Hierdoor vormen zelfstandigen steeds vaker de flexibele schil bij instituten en grote bedrijven. Over deze en andere trends sprak de Kamer van Koophandel met Han Mesters, Sector Banker Zakelijke Dienstverlening ABN Amro Bank. Hoe kunnen wij flexipreneurs leren van deze trend?

Zelfstandigen hebben het dna van de toekomst

Momenteel hebben veel bedrijven een focus op het verbeteren van processen. Daarvoor heb je analytische mensen nodig. Uit het interview met Mesters blijkt dat er een verandering gaande is op de arbeidsmarkt. ‘De veranderende arbeidsmarkt vraagt om creativiteit, initiatief en empathie. Het is voor bedrijven veel handiger om te investeren in het aantrekken van creatieve mensen. Mensen met inlevingsvermogen’, aldus Mesters. Dit is gunstig voor ons zelfstandigen. Wij werken projectmatig. Hierdoor komen we eerder in verschillende leefomgevingen. Onze ontwikkeling verloopt sneller. Wij zijn de mensen die zelfsturende teams in toenemende mate nodig zullen hebben.

Uit het interview blijkt ook dat de institutionele economie verschuift naar een netwerkeconomie. Ook hierdoor is er steeds meer vraag naar tijdelijke krachten. Dat betekent dat zowel zelfstandigen als alle medewerkers, zelfsturende mensen moeten zijn.

Flexibele inhuur is een bron van innovatie

Er is steeds meer behoefte aan flexibiliteit, omdat de wereld om ons heen verandert. ‘Veel grote organisaties creëren geen arbeidsplaatsen meer. Ze vinden het steeds belangrijker dat medewerkers beschikken over bepaalde vaardigheden. Uit die flexibele schil komt de innovatie en dat is de plek waar zelfstandigen zitten. De zelfstandige wordt dus onderdeel van het innovatief vermogen van grote organisaties’, aldus Mesters.

Tips voor zelfstandigen

Met een visie opdat zelfstandigen de nieuwe generatie professionals zijn, heeft Han Mesters een aantal belangrijke tips voor zelfstandigen:

  • Zorg voor personal branding. Zorg dat je een website hebt en gevonden wordt.
  • Schrijf je in bij allerlei bureaus. Hiermee wordt het makkelijker om projecten te vinden.
  • Investeer in je eigen ontwikkeling. Zorg dat je een goeroe wordt in je eigen vakgebied. Kies een specialisme.
  • Train jezelf agile te zijn. Snel kennis opdoen en flexibel zijn.
  • Je eigen softskills worden belangrijk, omdat het werken in teams steeds belangrijker wordt. Denk hierbij aan empatisch vermogen.

Voor het nieuwsbericht is gebruik gemaakt van de bron: KvK, 6 juni 2017.

Word de beste versie van jezelf

Als je meer wilt bereiken in het leven heb je daarvoor een goede mindset nodig. Als je meer wilt halen uit het leven, is het mogelijk de 'winnaar' mindset aan te leren.

Verbeter je mindset

Social media expert

Ben je handig met social media? Je kan geld verdienen door simpele kleine advertenties voor bedrijven uit jouw buurt te runnen.

Social media masterclass
Vind Je Ideale Baan

Het geheim van je ideale baan is doen wat je echt wilt (je passies) - èn doen wat je goed kunt (je talenten). Vind jouw droombaan met dit handige e-book.

E-book downloaden